
In de wereld van vandaag is het belangrijker dan ooit om kinderen mediawijs op te voeden. Kinderen brengen steeds meer tijd online door, en als ouder speel je een grote rol in het begeleiden van hun mediagebruik. Dat besefte ik toen mijn dochter, toen ze 7 jaar was, een mobiel wilde om te bellen met haar vriendinnen die twee deuren verder wonen. Het was een wake-up call voor mij, want ik zat zelf ook vaak op mijn telefoon te appen. Sindsdien ben ik me veel bewuster van ons mediagebruik. Laptop, mobiel, televisie, iPad, noem maar op.
Het effect van digitale media op jonge kinderen
In onze moderne wereld zijn media een vast onderdeel van het dagelijks leven, ook voor jonge kinderen. Hoewel media veel voordelen kunnen bieden, zoals educatieve inhoud en entertainment, is het belangrijk om ook de mogelijke negatieve effecten te begrijpen en te beheren.
Negatieve effecten zoals concentratieproblemen en sociale isolatie liggen op de loer. Het is verleidelijk om alleen op deze negatieve effecten te focussen, maar deze blog is bedoeld om ouders te helpen zelf keuzes te maken.
Hoe leuk is het namelijk om samen met je kind programma’s te kijken of online spellen te spelen? Bij ons thuis houden we regelmatig digitale bowlingwedstrijden of strijden we fanatiek om de eerste plek bij Mario Kart (samen in een team zitten is nog leuker!). Soms halen we de beamer tevoorschijn om samen een film te kijken. Mijn dochter geniet er ook enorm van om in haar eentje op de bank te zitten met de iPad en een leger aan knuffels en dekens.
Kan dat dan nog wel? Ja, natuurlijk!
- Als het niet te lang achter elkaar is, want te veel schermtijd kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, slaapproblemen en minder fysieke activiteit.
- Als er een goede balans is tussen online contact en face-to-face contact. Face-to-face is namelijk belangrijk voor de sociale ontwikkeling.
- Als de inhoud van de media past bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind, kan het zelfs heel leerzaam zijn!
Onverdeelde aandacht
Hoe vaak heb jij de afgelopen twee uur op je telefoon gezeten terwijl je kind je iets vroeg?
Onverdeelde aandacht betekent dat je echt aanwezig bent op één plek. Je laat hiermee zien dat je ervoor kiest om volledig in het moment te zijn met je kind. Dit versterkt de band met je kind en zal zijn zelfvertrouwen doen groeien.
Worstel je zelf met mediagebruik in je opvoeding?
Wil je leren om mediawijs op te voeden?
Maak een afspraak voor het volgen van de 1-op-1 cursus ‘mediawijs opvoeden’.
Reactie plaatsen
Reacties